dimarts, 2 de març del 2010

(re)sostenint la por


Encendre la televisió és cada cop una experiència més perillosa. Transmet unes pautes de comportament que no són sinó una reproducció del pensament individualista, patriarcal i competitiu que projecten els amos del sistema. La mateixa cantarella que a través d'un bombardeig constant i d'unes informacions precuinades on s'hi barreja una forta emotivitat amb el poder de la imatge va calant poc a poc entre una ciutadania consentida i aplatanada.

Sense anar més lluny, la setmana passada vaig cometre la temeritat de sintonitzar l'informatiu migdia d'Antena 3. Les tres primeres notícies eren:  pànic a Barcelona per l'intercanvi de trets entre policies i 'delinqüents', tensió a Salt per l'atreviment 'immigrant', i greus inundacions a Andalusia. En la lògica del pensament burgès, sembla una estructuració informativa més o menys normal. El to ja és una altra cosa. L'ús d'un llenguatge apocalíptic, amb constants referències a suposades tensions, dramatismes, catàstrofes,... no són sinó una invocació a la por.

Si ens hi fixem més detingudament, observarem com aquesta estructuració informativa no és casual. Respon a l'interès de les veus de l'amo (ni més ni menys) per estendre la por i el temor entre la població. En el primer cas, cal remarcar com de perillosos són les perilloses bandes delinqüents de l'Europa de l'Est que campen lliurement pels nostres carrers. Solució: (¡encara!) més policia.

El cas de Salt és encara més eloqüent. Després del malestar de moltes veïnes davant la onada de robatoris que pateix la localitat, diversos veïns d'origen extracomunitari van concentrar-se davant el consistori de Salt per expressar el seu malestar. Protestaven pel tracte denigrant que diuen rebre de la població nascuda a Catalunya i pel recel amb que se'ls miren els autòctons. Un  revelador exemple de com enfrontar a persones de classe treballadora pot  generar una rendibilitat tan elevada pels amos del tinglat. Enfrontem a autòctons amb migrants i nosaltres seguim fent caixa a costa d'ambdós. Mentrestant, entretenim al populatxo en confrontacions estèrils malgrat el component racista que alimenta la desconfiança de l'europeu cap als migrants de països pobres.

Per acabar-ho de rematar, el tercer ítem de l'informatiu eren les inundacions d'Andalusia. Un tema que als d'A3TV els hi va com anell al dit. Tragèdia total, imatges impactants i morboses, drames familiars i personals pel temporal,... Portem ja quasi deu minuts de 'notícies'. Algú va parlar de crisi del sistema?