divendres, 12 de febrer de 2010

El gran basar

No hi ha dubte que els mercats àrabs, els popularíssims Zocos, són per nosaltres els més famosos d'arreu. Qui no recorda aquella ferum d'espècies que destil·len tots i cadascun dels racons d'aquells indrets que semblen extrets dels contes de les mil i una nits?

A Mèxic també existeixen milers de mercats ambulants repartits per tota la geografia del país. La capital, centre administratiu i termòmetre de tot el que succeeix arreu de la federació, on trobareu quasi tots els registres que defineixen la mexicanitat, el mercat vertebra els barris i dóna un color inconfusible als seus foscos carrers.

En trobareu un a cada barri, cada dia de la setmana, a qualsevol hora del dia. Podreu comprar de tot: queviures, roba, electrodomèstics, mobles, estris de cuina, productes de neteja (com cantaven els magistrals Antònia Font), etc. Tanmateix, no tots els mercats tenen el mateix encant. Alguns són sobretot  per comprar productes de primera necessitat, i es situen a zones concretes de cada barri. Podríem dir que són un equivalent al nostre mercat, la 'plaça'. 

Els més extensos es munten habitualment els caps de setmana, i allà descobrireu els estris més inversemblants del món, com succeeix al cèlebre Mercado de las Torres, que vaig tenir ocasió de visitar-mirar-tocar-comprar diverses vegades. Discos durs interns d'ordinadors (¿?), ràdios mp3 pel cotxe, assecadors de cabell trinxats, vídeo-consoles de l'època de la primera comunió (dinosaures com l'Spectrum o l'Amiga inclosos), matrícules de cotxe de tots els Estats possibles (i els impossibles també) dels EUA o de Mèxic, peixets exòtics com piranyes o llagostes (un nou aire a la decoració de casa mai està de més, ha ha), ipods i mòbils de dubtosa procedència, cargols i tota mena d'eines que de rovellades semblen tenir un barnís d'or, i fins i tot, ¡una porta de cotxe!

Una autèntica selva dins d'una fauna autòctona d'allò més motivada per comprar el producte més absurd. O simplement, per donar un tomb i passar una bona estona remenant per aquí i per allà. L'Ikea mexicà, vaja. Però amb un toc genuí i espontani que el fa extraordinari. Ni els contes de les mil i una nit haguessin estat capaços de descriure un indret tan genial i irreverent. Sense compromís, passin i vegin! 
  


  

 

CASTELLANO: Que duda cabe que los mercados árabes, los famosisísimos Zocos, son para nosotros los más famosos del mundo. ¿Quién no recuerda ese olor de especies que destilan todos y cada uno de los rinconos de esos mercadillos que parecen sacados de los cuentos de las mil y una noches?

En México también existen miles de mercados ambulantes repartidos por toda la geografía del pais. La capital, centro administrativo y termómetro de todo lo que acontece en la federación, y donde encontrarán casi todos los registros que definen la mexicanidad (para bien y para mal), el mercado vertebra las colonias y le da un colorido precioso a sus oscuras calles.

Encontraréis uno en cada colonia o barrio, cada dia de la semana, a cualquier hora del dia. Podrán comprar de todo: comida, ropa, electrodomésticos, muebles, herramientas de todo tipo, etc. Pero no todos los mercados tienen el mismo encanto. Algunos abastecen a l@s vecin@s que buscan productos de primera necesidad, y se situan en zonas concretas de cada colonia. Es lo que en Catalunya sería nuestro mercado, la 'plaça'.

Los más extensos se construyen habitualmente los fines de semanas, y allí encontrarán las herramientas más estrafalarias del mundo, como sucede en el celebre Mercado de las Torres, que tuve la ocasión de visitar-mirar-tocar-comprar distintas veces. Discos duros internos (¿?), radios mp3 para el carro, secadores de pelo destrozados, videoconsolas de la época de la primera comunión, matrículas de coche de todos los Estados posibles (y los imposibles también) del gabacho o de México, pececillos exóticos como pirañas o langostas (un nuevo aire a la decoración de casa nunca está de más, ha ha), ipods y celulares de dudosa procedencia, herramientas para el hogar de tiempos pretéritos, y hasta, ¡una puerta de carro!

Una auténtica selva dentro de una fauna local de lo más motivada para comprar el producto más absurdo. O simplemente para pasear y disfrutar de un buen rato tocando eso y lo otro. Como un gran centro comercial, vaya. Pero con un toque genuino y espontáneo que lo hace extraordinario. Ni los cuentos de las mil y una noches hubiesen descrito un lugar tan genial e irreverente. Sin compromiso: ¡pasen y vean!