diumenge, 25 d’octubre del 2009

Font de felicitat

És de justícia retre un homenatge a un dels majors plaers d'aquesta vida terrenal: el menjar. A Mèxic, les botigues ambulants de menjar ràpid inunden els carrers, donant-li un colorit i una vitalitat sorprenents i admirables. I entre aquests, 'los puestos de tacos' són els més freqüents i admirats pel poble mexicà. I també per a un servidor, que tant en quan es delecta amb les apreciades exquisideses.

Cada lloc de tacos de la seva pròpia història. Pots trobar paredetes semi-precàries al bell mig del carrer, o construïdes improvisadament amb una furgoneta, o en un local més arregladet. Quasi totes tenen la seva carn giratòria estil paki, el que allà se'n diu 'de pastor'. Després pots trobar-ne de bistec, xoriço, i fins i tot de filet de vedella. Menció apart mereixen els tacos de 'carnitas', que seria com una carn de porc. Del porc ho aprofiten tot, fins i tot he arribat a veure tacos de carnitas d'ull, de morro, d'orella,... Tremendo!



Tota aquesta carn talladeta s'inserta dins d'una 'tortilla', una espècie de pa àrab de blat de moro. Després, 'cebolla y cilantro', i per rematar-ho una mica de salseta, algunes més picants que d'altres. En taqueries de més nivell, poden oferir-te patates bullides, frijoles (mongetes), nopals (cactus comestible), cebeta picant, cebetes rodonetes a la parrilla,... per completar el taco i convertir-lo ja en una bomba de rellotgeria per l'estòmac. I aquest menjar ràpid és presa de devoció dels i les mexicanes. En mengen a tota hora, fins i tot de bon matí, acompanyats d'una Coca-cola. Això sí que és una dieta equilibrada carajo! Bromes apart, menjar tacos és tot un esport nacional, un punt de trobada en la dura quotidianitat mexicana, i un veritable plaer pels sentits, sempre que estiguin ben preparats!!

Un dels millors que he menjat, li deien taco árabe, i portava carn de pastor i cebeta fregida tallada en trossets ben petits. Amanint-hi una extraordinària salsa de cacahuet que no picava i era excel·lent, el plaer fou irresistible. Nyam!